Zeewier, de toekomst in consumptie en techniek!

De afgelopen weken heeft Laura Ghobrial, Miss Eco Netherlands, ons land vertegenwoordigt tijdens de miss verkiezing 'Miss Eco Universe'. Dit event staat in het teken van economie en milieu. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Albert Chapel een eco jurk ontworpen die door Laura Ghobrial is gedragen tijdens de eco ronde. Bij het ontwerpen van de eco jurk heeft Albert Chapel een unieke uitgangspunt genomen. Want was is eco? Op deze vraag antwoord Albert Chapel: "eco is zeewier en gaat in de toekomst heel belangrijk worden. Niet alleen voor consumptie, maar ook in de techniek biedt zeewier vele oplossingen". 

Wat is zeerwier
Zeewieren zijn plantachtige organismen die in de zee leven. Je vindt ze in elke zoutwater oceaan en ze groeien en kleven tegen rotsachtige wanden. Zeewier bestaat uit vertakt loof en lijkt op een stengel en blad. Ze zijn extreem sterk en kunnen goed tegen stoten uit de omgeving. Zo verdragen ze hevige golven van de zee, maar ook de stralen van de zon en blootstelling aan lucht bij laag water. Het zijn de meest flexibele en veerkrachtige vruchtbare plantachtigen op aarde en overleven daardoor de meest instabiele omgevingen van onze planeet. 

Duurzame energie
Energie uit zeewier halen? Ja, dat kan waarschijnlijk in de toekomst. Het is een van de nieuwe manieren voor duurzame energieopwekking. In Nederland halen we biobrandstof uit groen afval dat wordt vergist, waardoor methaangas vrijkomt. Nu blijkt dat zeewier eigenlijk de beste grondstof is dat kan dienen als biobrandstof. De oceaan doet al het werk en voor productie is dus niets nodig. Op dit moment wordt zeewier op een zeer beperkte schaal gebruikt voor de productie van chemicaliën, voedingsstoffen en eiwitten. Door nieuwe kweektechnieken toe te passen, kan zeewier in de toekomst ook als belangrijke bron van duurzame biomassa dienen, zoals duurzame energie. Zeewierteelt op het Nederlandse deel van de Noordzee kan volgens Energieonderzoek Centrum Nederland net zoveel duurzame energie opleveren als alle windturbines op zee en land bij elkaar opgeteld. 

  

Zeewier als superfood
Zeewier kan zeker gezien worden als superfood. Het heeft vele voordelen om zeewier in je eetschema toe te passen. Zo blijkt uit onderzoeken dat zeewier onder andere veroudering, een te hoog cholesterolgehalte en overgewicht tegengaat en kans op kanker verminderd. Als je de voordelen van zeewier opzoekt, krijg je een enorme waslijst. We hebben een aantal voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van zeewier:

- Verlaagd kans op te hoge bloeddruk, hartaanvallen en beroertes.

- Verlaagd kans op kanker.

- Bevordert gezonde schildklierfunctie.

- Ontgift radioactieve elementen.

- Absorbeert en verminder cholesterol.

- Voorkomt uitzaaiing van tumoren.

- Helpt bij genezing van maagzweren.

- Beschermt en verbetert de functie van de lever en nieren.

- Helpt bij afvallen. 

 

delen:      

16/04/2016   |   Albert Chapel

« Terug