Types houten vloeren

Ondanks de vele vloersoorten, blijft de houten vloer nog steeds erg populair. Dat is eigenlijk niet zo gek, want met een houten vloer kun je enorm veel kanten op. De vloer is onlosmakelijk verbonden met het interieur. Met een houten vloer kun je vrijwel elke sfeer creëren. In dit artikel geven we je de basisinformatie over de vele mogelijkheden en keuzes die je hebt bij de aanschaf van een houten vloer. 

Plankenvloer
De plankenvloer is de oudste en meest voorkomende houten bevloering. Een vloer waarbij de planken lang en smal zijn, noemen we een strokenvloer of schipvloer. De visgraatvloer is hier een variant op. Bij de visgraatvloer worden korte stroken planken op een subvloer (ondervloer of basisvloer) in een hoek van 45 graden geplaatst. Plaats je de houten vloer van balk naar balk in een hoek van 60 graden aan de ene kant en 30 graden aan de andere kant, dan hebben we het over een Hongaarse punt. De Hongaarse punt en een chervron lijken wellicht op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Een Chevron vloer wordt namelijk van balk tot balk geplaatst in een hoek van 90 graden. 
Parketvloer 
Een parketvloer is niet hetzelfde als een houten vloer. De parketvloer moet namelijk voldoen aan een hoop eisen. Zo moet de vloer egaal, strak en slijtvast zijn. Scheuren en splinters zijn er niet. De vloer ondergaat een speciale behandeling, waardoor de vloer bestand is tegen slijtage. De parketvloer vind je in diverse houtsoorten. Er zijn enorm veel combinaties van kleuren en vormen mogelijk. Dit leidde uiteindelijk tot marqueterieparketten en intarsiaparketten. Dit zijn historische vloeren, waarbij de patronen en vormen ingewikkelder en uiteenlopender zijn. Ook is er sprake van vrije interpretatie. Een bijzondere manier om de vloer nog rijker te maken, is het gebruik van luxe materialen als metaal en ivoor in de vloer. Voorbeeld van marqueterie vloer. (ontwerp, uitvoering en foto :  Filip Redant - www.historischehoutenvloeren.be)

Kopse blokjes vloer
De kopseblok vloer wordt ook wel houtbestrating genoemd. De vloer is opgebouwd uit stukken rechthoekige balken met de kopse zijde omhoog. De vloer is geluiddempend en heeft een hoge brandweerstand. Deze vloer is geschikt voor bedrijven, werkplaatsen, stallen en laboratoria. Ook buiten kan de vloer ten goede komen, zoals in een tuin, op terassen, bruggen en dergelijke. Zie onderin de afbeeldingen enkele voorbeelden. 
Voor echte unieke vloeren - Albert Chapel
Albert Chapel heeft jaren ervaring in de verschillende types houten vloeren. Van parketvloeren tot ingewikkelde marqueterie vloeren. Met de basiskennis ontwikkelt hij nieuwe methodes en nieuwe technieken om het beste en meest unieke uit vloeren te halen. Zo ontwikkelde hij 'Wet Cut', de meest natuurlijke manier van hout bewerken en snijden. Klik hier om meer te lezen over 'Wet Cut'. 
'Anders denken' is zijn motto. Zo gebruikt hij voor marqueterieparketten geen standaard materialen als metaal en ivoor, maar kiest hij bijvoorbeeld voor leer. Want ook leer is een natuurlijk materiaal en heeft vele voordelen. Daarnaast is Albert Chapel gespecialiseerd in het maken van vloeren op maat. Daarbij hanteert hij de regel 'de ruimte dicteert, de bewoner bepaalt'. Benieuwd hoe Albert Chapel te werk gaat bij het vaststellen van een vloer op maat? Lees het artikel 'Hoe kies ik de perfecte houten vloer voor mijn woning' hier

delen:      

24/05/2016   |   Albert Chapel

« Terug