Wearable Art Awards Holland 2016

Op zaterdag 28 mei had Albert Chapel het podium in de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar tijdens het evenement Wearable Art Awards Holland 2016 (WAAH!) om zijn manier van anders denken te presenteren. WAAH is een 2 uur durende show met dans, muziek en geluids- en lichteffecten waarbij ruim 30 modellen in kostuums van designers en kunstenaars uit binnen- en buitenland over de catwalk lopen. Albert Chapel presenteerde hier zes unieke ontwerpen tijdens zijn gast act. 

WAAH! 2016

WAAH! is een platform voor (beginnende) designers op het gebied van mode en/of kunst en organiseert hiervoor een jaarlijkse theathershow waar de meest uiteenlopende draagbare kunstobjecten worden getoond. De geselecteerde designers hebben dit jaar gestreden binnen vijf categorieën; Extravaganza, Techno Art, A Man's World, Four Elements en Sustainable. Het platform is geïnspireerd op WOW (World Of WearableArt) in Nieuw Zeeland. Dit groots kunst-spektakel vindt plaats in de stad Wellington met designers van over de hele wereld en trekt ruim 55.000 bezoekers. WAAH! biedt designers uit Nederland én Europa nu voor het eerst een zelfde platform voor hun creaties.

De geselecteerde designers hadden al in mei 2015 auditie gedaan voor de theatershow. Ze hebben een jaar de tijd gehad om hun concept uit te werken tot volledig draagbare kunstobjecten. Daarbij gebruiken sommige designers de nieuwste en meest innovatieve technieken. Ze hebben hier ontelbaar veel uren aan besteed en dat was tijdens de show goed te zien. De kostuums waren tot in de puntjes uitgewerkt en werden beoordeeld door een deskundige jury, waarin o.a. kunstenaar Rob Scholte en fashion designers Michael Barnaart van Bergen en Sepehr Maghsoudi. Zij kozen voor elke categorie een winnaar. Tevens konden de designers een publieksprijs winnen en de Say Cheese-award. Daarnaast maakte één designer kans op de hoofdprijs, waarbij een ticket zit voor een bezoek aan Nieuw Zeelandse show van WOW. 

Gast Performance

Albert Chapel werd door Maureen Riley, zijn vaste styliste, geïntroduceerd bij de organisatie van WAAH!. Zij boden hem een unieke kans aan, namelijk een gast performance. Zo startte Maureen Riley en Albert Chapel met het uitwerken van zijn idee over 'anders denken'. Zes modellen presenteerde zes unieke designs waarbij verschillende natuurlijke materialen zijn gebruikt. Zo heeft hij gebruik gemaakt van de materialen dark blue leather, hout en schapen huidhaar. Door het vermijden van standaard confectietechnieken, krijg je unieke ontwerpen die kenmerkend zijn voor Albert Chapel's werk. De diversiteit aan unieke materialen en technieken, moet het publiek een beeld van 'anders denken' geven. 

 


Cirkel jurken gemaakt van leer en hout. Fotograaf: Robin Sommers

Cirkel jurken
De act begon aan het einde van de catwalk met de modellen Chardonnay Dap en Nancy Rustenburg. Ze dansten langzaam op de muziek in elkaars spiegelbeeld wat een mooi effect had. Jurk gemaakt van schapen huidhaar die geknipt zijn in veters. Fotograaf: Robin Sommers.

Jurk van schapen huidhaar
Savannah Chloë de Graaf liep over de catwalk in de jurk gemaakt van schapen huidhaar. Albert Chapel heeft in dit ontwerp de huid in veters gesneden en deze vervolgens geweven in het model van een backless jurk. Jurk gemaakt uit dark blue leather en in model gebracht met paktouw. Fotograaf: Robin Sommers.

Dark Blue Leather
De lange donkere jurk is gemaakt van dark blue leather. De jurk is in model uitgesneden en vervolgens met paktouw weer vastgemaakt. 


Rok bestaande uit hout en leer. Ook te gebruiken als vloerkleed. Fotograaf: Robin Sommers.

Rok/Kleed
De rok/kleed is een uniek design bestaande uit hout en lurex. Lurex is een metaaldraad die vervolgens tot stof is gemaakt. De rok/kleed heeft twee functies. Je kunt deze namelijk ook als vloerkleed gebruiken. 
Model Laura Ghobrial droeg hier een bijpassende top bij. Ook deze is gemaakt van natuurmaterialen als hout. 

Live act


Live act van Albert Chapel. Fotograaf: Robin Sommers.

Albert Chapel maakte tijdens de show ook live een creatie voor de catwalk. Bezoekers kwamen kijken, stelde vragen en waren benieuwd naar het resultaat. Binnen 1,5 uur was zijn creatie klaar. Het eindresultaat werd op de catwalk getoond door model Michelle Neefjes (zie foto onderin).

Stacey Rookhuizen in Albert Chapel design

Stacey Rookhuizen was de presentatrice van de avond en presenteerde de show in verschillende kostuums, waaronder een design van Albert Chapel. Het ontwerp is gemaakt van zeewier. Deze jurk had Albert eerder gemaakt voor Laura Ghobrial die Miss Eco Netherlands 2016 is. Zij droeg dit kostuum in Egypte waar ze Nederland vertegenwoordige tijdens de running voor Miss Eco World 2016. Bij eco denkt Alert Chapel aan zeewier. Hij gelooft dit materiaal in de toekomst voor zowel consumptie als in de techniek een belangrijke rol gaat spelen. 

Enkele designers uit de show

Designers Angela Eedens en Liande Bakker (zussen) toonden een kostuum met een unieke achterkant! Op de rug van het model hadden zij een portret geschilderd en daar omheen een frame geplaatst. Zo werd de achterkant nog interessanter dan de voorkant. 


Kostuum Angela Eedens & Lianne Bakker tijdens WAAH! 2016.

Deelnemers uit de categorie 'Sustainable' moesten minimaal 85% recycled materiaal gebruiken. Designer Krisztina Valach heeft daarom in haar kostuum alleen gebruik gemaakt van productieafval van (merk)kleding. Als coupeuze weet ze hoeveel afval er van de productie overblijft. Zo laat ze zien dat ook van dit afval couture gemaakt kan worden. 

Annette Hildebrand had een jurk ontworpen waarin een volledige lichtenshow was verwerkt! De jurk zat vol met lichtballen die op de muziek aan en uit gingen. Met haar kostuum won zij de harten van het publiek en ontving de publieksaward. Ook won zij de award binnen haar categorie Techno Arts.

Winnaars

Extravaganza: Susan Broers.

Sustainable: Hetty Huiberts.

A Man's World: Roosmarie Mittemeijer.

Four Elements: Nathalie Prins van Duin.

Techno Arts: Annette Hildebrand.

Publieksaward: Annette Hildebrand.

Say Cheese Award: Iris de Vries.

Hoofdprijs: Nathalie Prins van Duin.

 

Backstage Foto's


Fotograaf: Robin Sommers.

 

Met dank aan:

Modellen: Chardonnay Dap, Michelle Neefjes, Nancy Rustenburg, Laura Ghobrial, Savannah Chloë de Graaf, Toy Wuygt. 
Styling: Maureen Riley van Riley2Style.
Fotograaf: Robin Sommers.

 

delen:      

30/05/2016   |   Albert Chapel

« Terug