Curriculum Vitae

1974 - 1997 
Albert Chapel, geboren in 1956, startte in zijn tienerjaren met de technische opleiding ‘Hout & Meubilering’. Op zijn achttiende was hij al in staat een zaak draaiende te houden en begon als zelfstandig ondernemer met zijn eigen restauratie atelier. Hier restaureerde en stoffeerde hij antiek meubilair. Hij had de ambitie meer te leren over het vak en rondde zo ook de studie ‘Interieurarchitect’ af. Met zijn tweede diploma op zak, opende hij meteen een nieuwe winkel waar hij als interieurarchitect aan de slag ging. Samen met zijn vrouw hield hij twee winkels draaiende. Als dat nog niet genoeg was, opende hij na enkele jaren een derde winkel, een glasatelier. Zo had hij op jonge leeftijd al drie goedlopende winkels naast elkaar in één straat.
Naast de dagelijkse activiteiten van zijn ondernemingen, hield Albert Chapel zich ook bezig met de renovatie en verbouwingen van huizen. In 1995 was hij bouwheer van het restauratieproject van de Nirwana flat, wat het eerste betonskelet van Europa is. Enkele jaren later kocht hij het gebouw waar de Ministerie van Landbouw en Visserij zat. Ook dit verbouwde hij tot zeven zelfstandige appartementen.

 

1997 - 2004
Na zijn veertigste stopte hij met al zijn activiteiten en richtte zich volledig op het bewerken van hout tot verouderd hout. Daarbij bleef hij zoekend naar de kracht van het materiaal en benadrukte juist de onvolmaaktheid. Er bestaat immers geen perfecte natuur. Zijn drive om anders te denken bracht hem groot succes in 2000. Door nieuwe technieken te gebruiken ontwikkelde hij verouderde houten vloeren van hoge kwaliteit voor een betere prijs. Hiermee veranderde hij de markt.

 

2004 - 2012 
In 2004 begon Albert Chapel een galerie in Berlijn met vloeren en meubels gemaakt van natuurlijke materialen.  Tegelijkertijd opende hij een fabriek in Polen waar hij houten mozaïekblokjes produceerde. Vanwege de crisis moest hij deze activiteiten in 2008 stopzetten. Hij bleef achter met duizenden mozaïekblokjes. Uit frustratie maakte hij daar in 2009 mozaïekkleden van. Hier werd enorm goed op gereageerd. Zo ging hij verder met het doorontwikkelen van de blokjes tot vrije vormen. Ook legde hij zich toe op de ontwikkeling van beton cire. Hiermee maakt hij vloeren, keukenbladen en badkamers.

 

2013 AC Galerie
In 2013 startte Albert Chapel het bedrijf AC Galerie op. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een allround beeldend kunstenaar. Zijn werk bestaat uit het ontwerpen van vloeren, kleden, meubels wandkunst en fashion. Hierbij gebruikt hij alleen natuurlijke materialen als hout, ijzer, leer, beton en metaal. Zijn werk kenmerkt zich als uniek en duurzaam.